Cadru natural
Barajul Poiana UzuluiO categorie aparte in cadrul padurilor cu functii speciale de protectie o reprezinta cele doua rezervatiile naturale, care insumeaza pe teritoriul ocolului o suprafata de 230 ha, si care sunt destinate conservarii unor medii de viata deosebite ale genofondului si ecofondului forestier.
Rezervatia Naturala "Izvorul Alb", in suprafata de 21 ha, a fost constituita pentru protejarea a tisei (Taxus baccata), arbore cu regim de protectie, intalnit intr-un numar de peste 300 de exemplare.
De asemenea, o suprafata de 209 ha, situata sub muntele Nemira face parte din Rezervatia Naturala "Nemira", ce se intinde pe ambii versanti ai muntelui, pe raza a inca doua ocoale silvice - Darmanesti si Tg. Ocna, constituita pentru crearea conditiilor de mentinere a biodiversitatii si a originalitatii habitatelor din aceasta zona. in aceasta rezervatie, ca si in cea prezentata anterior, se gasesc specii endemice de flora dintre care omagul (Aconitum moldavicum), margarita (Chrysanthemum rotundifolium), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), galbenele de munte (Ranunculus carpaticus) si de fauna precum soparla de munte (Lacerta vivipara), cocosul de munte (Tetrao urogallus) si rasul (Lynx lynx).
Vegetatia forestiera este reprezentata de amestecuri de fag cu brad si molid, in care fagul reprezinta circa 60%.
Peisajul, de o mare diversitate, este tipic de munte. Cursurile de apa, reprezentate in principal de raul Uzu si de paraul Barzauta sunt spectaculoase, cu cascade si portiuni repezi ce alterneaza cu intinderi linistite, oferind conditii ideale pentru cultura pastravului si pentru pescuit.
Conditiile geografice si pedoclimatice existente au permis instalarea si dezvoltarea de arbusti fructiferi dintre care zmeurul si murul, mai putin afinul, iar dintre ciuperci ghebele, hribii, galbiorii si rascovii.
Apele curgatoare cele mai importante sunt Uzul cu afluentii sai Barzauta, Izvorul alb si Plopul.
Barajul Poiana Uzului
Acumularea Poiana Uzului este o amenajare complexa construita pentru:
- alimentarea cu apa bruta pentru tratare in vederea alimentarii cu apa potabila a localitatilor din bazinul raului Trotus : Onesti, Bacau, Comanesti, Tg. Ocna, Darmanesti
- producerea de energie electrica prin centrala hidroelectrica de la piciorul aval al barajului
- acumularea NU are functiune de aparare impotriva inundatiilor dar se pot atenua debitele de viitura fara volum de apa
- asigurarea unui debit de servitute aval de acumulare de 100 l/s.
Barajul Poiana Uzului, construit in perioada 1965-1972, este un baraj degreutate din beton avand inaltimea maxima 80 m, de 15 m latime maxima a bazei barajului; Volum acumulat: 90 mil m3; Suprafata lac: 340 ha.
Ocolul Silvic Privat "LIGNUM" este un ocol privat, infiintat de proprietar persoana juridica, in scopul administrarii fondului forestier proprietate privata a acesteia Dreptul de proprietate a fost dobandit in urma cumpararii suprafetei de padure, retrocedata in baza Legii nr. 247 / 2005, de la urmasii familiei Stirbey.